A Magyar Turisztikai Ügynökség az adatvédelmi hatóságnak se árulja el, hogy kik bírálják a pályázatokat

Megosztás


Nem hozza nyilvánosságra a milliárdos Kisfaludy pályázatokat elbírálók nevét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – számolt be a hírről a K-Monitor. Ezt az MTÜ még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak sem volt hajlandó elárulni.

Az adatvédelmi hatóság honlapjára február 4-én került fel egy dokumentum, mely szerint egy bejelentő kifogásolta a hatóságnál, hogy az MTÜ nem válaszolta meg érdemben tavaly márciusi adatigénylését, hogy kik alkotják azt a „szakmai grémiumot”, akik a pályázati rendszeren kívül benyújtott támogatási kérelmek elbírálásában vesznek részt. Mivel az MTÜ érdemben nem válaszolt a közérdekű adatigénylést benyújtó személynek, a hatóság vizsgálatot indított. Az MTÜ szerint ezek az információk ugyankkor 10 évig titkosak.

Érvük szerint

„kontrollálhatatlanná válhatna a döntéselőkészítésben résztvevő személyek külső megkereshetősége, amely a Magyar Turisztikai Ügynökség törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztethetné.”

Az Adatvédelmi Hatóság bár nem fogadta el a Rogán Antal felügyelte, támogatásai során komoly összeférhetetlenségi ügyekbe keveredő ügynökség érvelését. Az MTÜ azonban nem tett eleget a felszólításnak.

A 444.hu is összegyűjtötte, milyen korábbi ügyek miatt problémásak az MTÜ Kisfaludy programjának keretében kiosztott támogatások:

A 2030-ig szóló, 300 milliárdos program támogatásainak első körében elsősorban a NER olyan kedvelt szereplői kaptak jelentős támogatásokat, mint a fideszes képviselők mellett Garancsi István, Hernádi Zsolt, Csányi Sándor közös cége, Széles Gábor vállalkozása, valamint egy Mészáros Lőrinchez kötődő ötcsillagos szállodája is nyert vissza nem térítendő támogatást.

Kapcsolódó cikkek