A kormányzati nyilatkozatokat olvasva feltűnik, hogy az oroszok is csak az ígért mennyiség harmadát szállítják a vakcinákból

Megosztás

A Telex szerint van némi ellentmondás Szijjártó Péter külügyminiszter és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatai között, ez pedig arra utal, hogy Oroszország sem tud az ígért mennyiségnek megfelelő vakcinát szállítani. Gulyás február 11-i nyilatkozatából ugyanis az derül ki, hogy az eredetileg 300 ezer ember beoltásához elég vakcina helyett csak 100 ezer emberre eleget küldenek.

Szijjártó Péter január 22-én azt mondta az orosz vakcináról Moszkvában, az első hónapban 300 ezer, a másodikban fémillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő vakcina érkezik.

Ezzel szemben Gulyás infomrációi szerint “a lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország.”

A helyzet azért is furcsa, mert a kormányzati kommunikáció kiemelt részét képezte az Európai Unió kritizálása, amiért nem tud időben elég vakcinát szerezni, miközben eddig szinte csak az Unión keresztül szerzett vakcinával oltottak Magyarországon, az orosz Szputnyik V-t például csak ezen a héten kezdték használni, összesen 2600 emberen.

Kapcsolódó cikkek