Valentin-nap pazarlásmentesen

Megosztás

A Valentin-nap a második legnagyobb környezetszennyezéssel járó “ünnep” a karácsony után. Erre az alkalomra is sokan a minél nagyobb és látványosabb meglepetést vásárolják, pedig nem mindig a szívecskét tartó óriásmackó a legtalálóbb ajándék. Lehet a tucattermékeknél sokkal személyesebb, kisebb, kevesebb környezeti terheléssel és üzemanyag elhasználással járó figyelmességgel is kedveskedni. Sőt, az sem biztost, hogy feltétlenül valamilyen tárgyat kell ajándékozni. Környezetbarát és gyorsan elkészíthető ötletekkel segítünk.

Közös nevelésű virág üvegcserépben

Szinte minden háztartásban keletkezik üveg- és fémhulladék egy-egy konzerv vagy lekvár elfogyasztása után. Ezek az üvegek és fémdobozok vagy a kamra gyűjtőpolcán vagy a szemétben végzik általában. Sajnos csak nagyon kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy a hulladékudvarokban és a gyűjtőkben az üvegeket leadják. De ezeknek a tárgyaknak is lehet a kidobáson és a jövő évi kovászos uborka tárolásán kívül más sorsa. Néhány elültetésre váró mag, egy-egy növénykezdemény, gyökereztetésre váró hajtás, de akár vízfelszínen megtámasztott avokádó mag is lehet ajándék. A közös gondoskodás néhány héten vagy hónapon belül látványos eredményt hoz.

Forrás: freepik.com

Vágott virág helyett cserepes

Ha attól tartunk, hogy kedvesünk nem örülne egy vízbe áztatott növényi résznek vagy magnak, de a virágnak igen, akkor válasszuk a vágott helyett a cserepeset. A vágott virágok nagy része Afrikából kerül Európába Valentin-nap előtt. Ott éhbérért dolgoztatott emberek kezei között növekednek és – mivel nem az a természetes élőhelyük – rengeteg vizet és energiát fogyasztanak el növekedésük során. Utána repülőgépre kerülnek, majd közúton utaznak pár száz kilométert, mire a vásárlókhoz kerülnek. Ezzel szemben a cserépben nevelt növények általában kertészetekből kerülnek ki. Kiválasztásuknál ügyeljünk arra, hogy magyar kertészet által ültetett és árusított virágot válasszunk. Így jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után. A virágcserepek pedig korlátlan alkalommal újra használhatók.

Fotó: freepik.com

Mütyürök helyett élmény

Apró műanyag vagy kerámia tárgyak lepik el Valentin-nap előtt a boltok polcait, minden a szívektől ragyog. Csábító a kínálat, mert ki ne szeretne szerelmének látványos ajándékot választani. Vásárlás előtt mindig mérlegeljünk, hogy valóban szükségünk van-e a sokadik tollra, tányérra, bögrére, kerámia figurára vagy egy idő után úgyis a kacatos dobozban tengetné életét a mütyűr. Ha ez utóbbi lenne a sorsa, akkor érdemesebb lehet helyette élményt ajándékozni. Egy online színházjegy, egy téli erdei séta piknikkel, vagy egy szépen csomagolt ígéretlista, masszázsutalvány is tud örömet szerezni.

Ékszerek újrahasznosítva

Nem állítjuk, hogy a Valentin-napi lánykérés gyűrűje bicikligumiból ugyanolyan örömet fog szerezni, mint aranyból, de egyéb újrahasznosított kiegészítőket már találunk a piacon, egész baráti áron. Kemény műanyagból készült legókockából, ásványvizes palack kupakjából és fém alkatrészekből, csavarokból készül nyakláncokból, hajtűkből és fülbevalókból már bőséges a kínálat.

Az időnk ajándékozása

Lehet, hogy mindennél értékesebb a mai, internetfüggő életünkben egy digitális detoxszal átitatott hétvége megtartása. Ehhez készüljünk a négy fal között megszervezhető programokkal, társas- és kártyajátékokkal, apró figyelmességekkel, közös alkotással. Egy kirándulást is beiktathatunk, ismét bejárva megismerkedésünk helyszínét.

Kapcsolódó cikkek