Bill Gates: “Én is magánrepülővel járok a klímakonferenciára”

Megosztás


Miközben a bolygó megmentésén ötletel, saját magát is kritizálja Bill Gates új, környezetvédelmi tárgyú könyvében, amelyből a Guardian közölt most egy részletet.

Tudom, hogy nem én vagyok a legtökéletesebb prédikátor a klímaváltozás témájában. Nem mondhatnánk, hogy a világnak nagy szüksége van még egy gazdag emberre, akinek hatalmas ötletei vannak arról, mi mindent kéne csinálniuk más embereknek, vagy arról, hogy a technológia mindent megold.

Jó nagy házaim vannak és magángépekkel repülök – ami azt illeti, a párizsi klímakonferenciára is magángéppel mentem.

Szóval milyen jogon akarok én bárkit kioktatni a környezetvédelemről?” – teszi fel a költői kérdést a Microsoft egyik alapítója, a világ harmadik leggazdagabb embere a könyvben. Még azt is beismeri, hogy „abszurd módon magas” az ökológiai lábnyoma, ami a széndioxid-kibocsátást illeti, ezért hosszú ideje érez bűntudatot, és úgy gondolja, egy hozzá hasonló pozícióban lévő embertől a legkevesebb, ami elvárható, hogy a saját portáján is alaposan felseperjen.

Gates ugyanakkor mindenkit megnyugtat: már 2020 óta „fenntartható üzemanyagot” használ a magángépében; arról nem tesz említést, vajon hallott-e már valaha arról, hogy a közlekedésnek más eszközei is vannak a magángépeken kívül. Elhatározta azt is, hogy 2021-ben teljes egészében kiegyenlíti a családja karbon-lábnyomát fenntartható dolgok vásárlásával vagy környezetvédelmi vállalkozások támogatásával.

Kapcsolódó cikkek