Bevezeti a kormány a védettséget igazoló okmányt – még nem tudni, milyen jogokkal jár majd

Megosztás

Bevezeti a kormány a védettséget igazoló okmányt – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón, amelyről a HVG tudósított. A miniszter elmondta:, az okmánynak érvényességi ideje nem lesz, a második oltás beadásának dátumát tartalmazza majd.

Lényeges elem, hogy az is megkapja ezt az igazolást, aki már átesett a betegségen: itt vagy az számít, hogy mikor engedték ki a kórházból, vagy az, hogy mikor produkálta az első negatív tesztet. Akinek csak egy pozitív tesztje van, annak a teszttől számított 10. naptól lesz érvényes az igazolás.

Megkaphatják az okmányt azok is, akiknél egy hivatalosan bejegyzett laborban elvégzett vérvizsgálat kimutatja az antitestet (vagyis azt, hogy korábban már átestek a víruson). Ezért a vizsgálatért fizetni kell, és ilyenkor a védettség 4 hónapig tart.

Arról még nem döntött a kormány, hogy az oltási igazolványhoz milyen jogok járjanak. Korábban felmerült, hogy az esti kijárási tilalom a védettekre nem vonatkozna, múlt héten viszont Orbán Viktor már úgy fogalmazott, hogy a nemzeti konzultáció alapján döntenek majd erről is, hogy ne legyen feszültség a társadalomban.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek