Nyilvánosságra került, kiknek nem ajánlják az orosz vakcinát – szép hosszú a sor

Megosztás

Egészen biztos, hogy erre és a kínai vakcinára kellene építeni az oltási tervünket? Rengeteg ember beletartozik abba a körbe, akiknek az OGYÉI nem javasolja a koronavírus elleni orosz oltóanyag beadását. Többször azt érezhetjük, hogy a kormány egyenesen hazárdjátékot játszik az egészségünkkel.

A koronavírus elleni oltóanyag alkalmazási előírása szerint a mellékhatások enyhék vagy közepesek, és általában három napon belül elmúlnak – számolt be erről a Hvg.hu.

Megjelent az orvosoknak szóló alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

Azt már Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a készítménnyel a krónikus betegséggel rendelkezőket nem oltják be. Ezt támasztja alá az OGYÉI honlapján megjelent tájékoztató is, mely szerint nem javasolt a vakcina beadása a többi közt

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,
  • autoimmun betegségben szenvedőknek,
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén.

A tájékoztatóban azt írják, hogy a második adag oltás ellenjavallt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) lépnek fel. Arra is figyelmeztetnek, hogy az oltást nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete, ezt a helyszínen fogják ellenőrizni.

Az oltást egyelőre nem adják be terhes vagy szoptató anyáknak, valamint 18 év alattiaknak, mert – hasonlóan a többi engedélyezett vakcinákhoz – nincs még elég információ, hogyan hat rájuk a vakcina.

A Szputnyik V mellékhatásai a dokumentum szerint ugyanolyanok, mint a többi koronavírus-oltóanyagé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, mint a hidegrázás, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, illetve az injekció beadásának helyén duzzanat is kialakulhat.

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban korábban több aggály is felmerült, ezek közül az egyik az volt, hogy más szert kaptak klinikai vizsgálatra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai, mint ami végső soron forgalomba fog kerülni. Az OGYÉI főigazgatója azonban azt közölte, hogy az oltóanyag engedélyezési folyamata során minden kérdésükre választ kaptak.

A világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben is foglalkoztak a Szputnyik V-vel. Azt írták, hogy a vakcina harmadik, klinikai kipróbálási fázisából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatok szerint az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonyságú.

Kapcsolódó cikkek