Döbbenetes felfedezés Kobe Bryant halálával kapcsolatban

Megosztás

A nemrég elkészült jelentés szerint egyértelműnek tűnik, hogy a baleset elkerülhető lett volna.

Két hete volt egy éve, hogy az egyik leghíresebb amerikai kosárlabdázó, Kobe Bryant a lányával, Gigivel és 7 másik emberrel, köztük a 13 éves lány két barátnőjével együtt meghalt egy helikopter-balesetben. Az utasok Orange megyéből a Thamand Oaks-i Mamba Sport Akadémiára tartottak egy ifjúsági kosárlabdameccsre, amin Kobe Bryant edző, Gianna és két barátnője pedig játszani készült.

Mostanra elkészült a balesetről az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet (National Transportation Safety Board) jelentése, amiben a szakértők úgy vélik, a gyakorlott, már Bryantet is többször szállító helikopterpilótát, Ara Zobayant a rossz időjárás zavarhatta meg, de a baleset elkerülhető lett volna.

A jelentés szerint a pilóta próbált kb. 1200 méterre emelkedni, hogy a köd és a felhők fölé repüljön, de megzavarodhatott, mert a helikopter ekkor már zuhant, majd a ködfalból kilépve nekivágódott a domboldalnak a kaliforniai Calabasasnál. Minden utas azonnal szörnyethalt.

„A baleset helyett ütközést használunk. A baleset olyasvalami, ami előre nem látható, kiszámíthatatlan, ha úgy tetszik. Sajnos ez nem volt az” – mondta Bruce Landsberg, az NTSB alelnöke.

A pilóta a tragédia előtti napon írt az akkor 48 éves kosarasnak, hogy nem biztos, hogy tudnak repülni aznap a köd miatt, de reggel újabb üzenetet írt, ami szerint rendben lesz az időjárás. De amíg neki volt engedélye, hogy rossz időben is repüljön, a cégnek, aminek dolgozott, nem volt. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy a pilóta azért is kockáztatott, hogy jó benyomást tegyen a sztárra, akivel egészen baráti volt már a viszonya akkoriban.

A baleset miatt az NBA-sztár felesége beperelte a helikoptert gyártó céget. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek