Tizenkét éve gyilkolták meg brutálisan Marian Cozmát, a család azóta sem kapott kártérítést

Megosztás

Egész Magyarországot és Romániát, de még a nemzetközi sajtót is felháborította a Veszprém beállósának kegyetlen meggyilkolása és annak körülményei. Akkor a rendőrség gyorsan elfogta az elkövetőket, ám az ügy még mindig nincs egészen lezárva, a kártérítés azóta is lóg a levegőben. Tizenkét éve.

Napra pontosan tizenkét éve történt, hogy mindössze 26 évesen meggyilkolták Marian Cozmát, a Veszprém román válogatott kézilabdázóját. Édesapja, Petre azóta sem tudja feldolgozni gyermeke elvesztését. Amikor csak lehet, elmegy a sírjához, még ha egyre nehezebben is képes rá – írta meg a Blikk.

Négy szívinfarktusa volt, ráadásul decemberben tizenkét napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. Most csak segítséggel vagy mankóra támaszkodva tud járni, de hét végén újra ott volt a fia sírkövénél. A tragédia évfordulója még fájóbbá teszi a sebeket, amelyek sosem gyógyulnak be.

Egyedül nem sok esélyük lett volna a remek fizikumú játékossal szemben, de csoportosan támadtak és öltek

Egy bűnbanda támadta meg 2009. február 8-án a 211 centis, 113 kilós román beállót és csapattársait. Cozmát szíven szúrták, a helyszínen meghalt, klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházzal megúszta. Másodfokon Raffael és Németh 18-18, Sztojka nyolc évet kapott. Utóbbi 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem miatt akár nyolc évre is ítélhetik.

A bíróság mintegy 200 millió forintos kártérítést ítélt meg a családnak, de a hozzátartozók még egy fillért sem láttak.

Miért kellett meghalnia? Miért nem lehettem ott vele, hogy megvédhessem? Azóta is várom, hogy az elkövetők egyszer majd elém állnak, és elmondják, milyen okból gyilkolták meg őt. Nyugdíjasok vagyunk a feleségemmel. Azt mondták, egyszer megkapjuk azt a pénzt, de az a nap sosem jön el

– mondta megtörten az édesapa. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek