A kórházakban az orosz vakcinát adják be

Megosztás

A Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján azt jelentette be György István államtitkár, hogy mivel az orosz Szputynik V oltóanyagot a legkönnyebb tárolnt, ezért a kórházi oltópontokon azt fogják használni. Sajnos továbbra is kevés vakcina érkezik az országba, márpedig ez határozza meg az oltási tervet – idézi az államtitkár szavait az Index.

György István elmondta, hogy már háromféle vakcinát tudnak alkalmazni.

Kedden Pfizer-vakcinaszállítmány érkezik, de még a héten Moderna is jönni fog az országba. A szombaton érkezett AstraZeneca oltása is elkezdődik, de ezzel csak hatvan év alatt oltanak, így már a krónikus betegek csoportját is elkezdik beoltani. A háziorvosok fogják felhívni az oltópontokat, és egyeztetnek a betegekkel, hogy hol kerüljön sor az oltásra.

Az államtitkár hozzátette: nincs rá mód, hogy az adott oltóponton válasszanak a vakcinák közül az emberek, de azt eldöntheti mindenki, hogy elfogadja-e a rendelkezésre álló oltóanyagot. Szerinte mindegyik vakcina megfelelően véd, úgyhogy nem is kell válogatni, új oltópontokra pedig egyelőre nincs szükség, de ha kell, a stadionokat is lehet erre használni.

Kapcsolódó cikkek