Gulyás: Két lépcsőben jöhet a nyitás, akár már március elején

Megosztás

Többek között erről, valamint a védettséget igazoló plasztikkártyáról is szó esett a kivételesen pénteken tartott Kormányinfón.

Szerdai kormányülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. Olyan döntéseket, korlátozásokat akarnak hozni, ami bírja a magyar emberek támogatását – mondta Gulyás Gergely miniszter a pénteki Kormányinfón, amelyről a HVG tudósított.

A február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. Óvatos és szakaszos nyitást szeretnének, két ütemben, március elsejétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet. Április elsején vagy április 3-án lesz a nyitás második lépcsője a jelenlegi tervek szerint. Ha a második hulláma a járványnak lefelé megy, akkor lehet részleges nyitás márciustól – tette hozzá Gulyás, utalva arra, hogy ha a járványügyi adatok nem javulnak vagy éppenséggel romlanak, akkor nem lehet szó lazításról egy hónap múlva.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák. Ha lesz elég vakcina, egy nap félmillió embert tudnak majd beoltani – mondta. Ezen a héten a 82 év felettiek kapják meg az oltást (legkésőbb a jövő hét végéig) a regisztráltak közül. Gulyás szerint eddig zökenőmentesek zajlik a legidősebbek oltása. Azt szeretnénk, ha március 15-ig azok, akik 60 év fölött vannak és regisztráltak, beolthassuk – ismételte meg Orbán Viktor szavait a miniszter.

A kínai vakcináról elmondta: ötmillió vakcináról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina jöhet, ha a kínaiak eleget tesznek a szerződésnek. Az AstraZeneca kapcsán elmondta: remélik, már a hétvégén érkezik szállítmány.

Az oltást igazoló plasztikkártyáról elmondta: az a védettséget és nem az oltottságot igazolja majd, tehát az is védettnek minősül, aki felépült a vírusból. Karanténkötelezettség (hatrárátlépéskor) nem vonatkozik majd arra, aki védett lesz.

További részletek a Kormányinfóról a HVG-n.

Kapcsolódó cikkek