Akár 89 évnél fiatalabbak is kaphatnak már a héten koronavírus elleni oltást

Megosztás

Noha Müller Cecília tájékoztatása szerint a héten az oltás harmadik köre, azaz a 89 év felettiek vakcinázása kezdődik meg, a HVG.hu több forrásból is úgy értesült, hogy a háziorvosoknak elküldött listákon ennél fiatalabb személyek is szerepelnek.

Ezt az információt aztán a Koronavírus sajtóközpont is megerősítette. A HVG-nek küldött válaszukban azt írták, az egyes praxisokhoz tartozó életkori lista eltérő lehet, a listán szereplő legidősebb 6 illetve 16 fő jogosult oltásra, de ha valamilyen oknál fogva közülük nem oltható jelenleg valaki, akkor a háziorvos tovább ugorhat a listában és így akár egy 89 év alatti is sorra kerülhet.

Müller Cecília tájékoztatása szerint az oltás a vakcinától függően történhet a rendelőben, de úgy is, hogy az orvosok otthonukban keresik fel az időseket, vagy elirányítják őket az egyik oltóponthoz. A háziorvos dönt arról, hogy a hozzá eljuttatott névlistából kit, mikor hív be, és arról is ő dönt, hogy beoltható-e az illető. A háziorvosok a Moderna vakcinájából kapnak egy ampullát, amely tíz ember oltására elég.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek