A magyar lakosság észre sem vette, de nemrég majdnem a fél kontinensen durva áramszünet lett egy technikai hiba miatt

Megosztás

A magyar határtól alig 50 kilométerre szétszakadt Európa villamoshálózata. Az okát még nem sikerült megfejteni, de több európai országban károkat is komoly kimaradásokat okozott. Ha kicsit pechesebben alakul, hazánkban is baj lehetett volna.

Az észak-kelet horvátországi Eszék-Baranya megyében, a magyar határtól alig 50 kilométerre van egy Ernestinovo (Ernőháza) nevű falu. A falutól északra működik HEP nevű horvát nemzeti áramszolgáltató egyik alállomása. 2021. január 8-án pénteken délután, 14 óra 4 perc 25,9 másodperckor meghibásodás lépett fel az állomás működésében. Maga a meghibásodás nem volt nagyon szokatlan 42 másodperccel később azonban innen kiindulva két részre szakadt az egységes európai villamosenergia-rendszer.

A szétesést Magyarország lakóinak többsége észre sem vette, Romániában azonban több városban akadtak problémák, liftek álltak meg, elsötétültek a közlekedési lámpák, nem nyíltak ki sorompók, sőt az Azomures műtrágyagyártó marosvásárhelyi üzeméből még veszélyes anyag szivárgását is jelentették a gépek leállása miatt.

A probléma helyszíne

Közben Olaszországban és Franciaországban is több nagyfogyasztót le kellett kapcsolni a hálózatról, emiatt több gyárban is fel kellett függeszteni a termelést a világ 7. és 8. legnagyobb gazdaságában.

A rendszert felügyelő ENTSO-E, azaz az európai átviteli rendszerirányítók szervezete még vizsgálja, mi történt pontosan január 8-án, amikor csak egy óra elteltével tudták újra egymáshoz illeszteni a széthullott hálózat két felét. Legfrissebb közleményüket épp a napokban adták ki, ebben a dokumentumban nevezték meg Ernestinovót is az üzemzavar forrásaként. Az EU, a tagállami kormányok, az energiaszolgáltatók és a legnagyobb gyártulajdonosok viszont azóta is vitatkoznak azon, mit kellene tenni a hasonló helyzetek elkerülése érdekében. Január 8-án ugyanis a világ (összekapcsolt energia szempontjából) legnagyobb egységes elektromos hálózata pillanatokra volt a súlyos áramszünettől.

Bővebb részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek