Önbizalomban és propagandában nincs hiány – az államtitkár szerint megelőztük az Európai Uniót és Brüsszelt

Megosztás

Valószínűleg többszázezer magyar ember ezzel a tudattal kel és fekszik, hiszen ezt az államtitkár úr mondta. Azért a jelenlegi állapotában a kínai vakcinák tömeges beszerzésére annyira ne legyünk büszkék.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára vasárnap egy Facebook-videóban összegezte az elmúlt hónapok vakcinával kapcsolatos eseményeit. A politikus úgy látja, Brüsszelből nagyon kevés vakcina érkezik, ezért a kormány tárgyalni kezdett Oroszországgal, a magyar gyógyszerészeti hatóság pedig engedélyezte az orosz vakcinát. Emiatt a baloldal és Brüsszel folyamatosan támadja a magyar kormányt – mondta Menczer, aki szerint ezek után Angela Merkel bejelentette, hogy tárgyalni kezdett az orosz vakcináról. Erről a Telex.hu számolt be.

Az államtitkár szerint ugyanez játszódott le a kínai vakcina esetében is, Brüsszel és a baloldal támadja a kormányt, Merkel helyett pedig ezúttal Markus Söder bajor miniszterelnök beszélt a kínai vakcina fontosságáról.

„Mit láthattunk tehát az elmúlt hónapokban? Azt, hogy Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat, és mindenképpen megelőztük Brüsszelt”

– jelentette ki az államtitkár. Érdemes azért ehhez hozzátenni, hogy Menczer úgy beszél Brüsszel beelőzéséről, hogy eddig Magyarországon csak az EU több tagállamával közösen rendelt vakcinával oltottak (222 ezer embert), és a hivatalos tájékoztatás szerint vasárnap is 18 ezer adag Moderna-vakcina érkezését várják.

Magyarországon pénteken engedélyezte a hatóság a kínai Sinopharm vállalat vakcináját, ezek után pedig Szijjártó Péter bejelentette, hogy ötmillió adagot vesz belőle a kormány. Az oltások leszállítása négy részletben, négy hónap alatt fog megtörténni; arról egyelőre nem szólt a kormányzati tájékoztatás, hogy mikor érhet ide az első adat.

A kínai vakcináról pénteken Orbán Viktor azt mondta, hogy ő abban bízik a legjobban, ezért azt fogja beadni magának. A miniszterelnök január elején még a Pfizer vakcinájáról beszélt nagyon elismerően, arról azt mondta, hogy tulajdonképpen magyar.

Miközben növekszik az oltási kedv Magyarországon, a kormány sokat foglalkozik Brüsszellel, a kérdés, hogy mennyire jogosak a más országokban is megjelenő, EU-val kapcsolatos kritikák.

Related posts