Egy friss felmérés szerint a magyarok nagytöbbsége beoltaná magát, ha megválaszthatná a kapott oltóanyagot

Megosztás

Tízből hat megkérdezett beoltatná magát koronavírus ellen, ha választhatna az oltóanyagok közül. Minél kisebb településen lakik valaki, annál kevésbé oltaná be magát – derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából.

Az oltási hajlandóság hónapról hónapra növekszik: míg 2020. novemberben tízből négy, addig 2021 januárjában már tízből hat megkérdezett mondta azt, hogy beoltatná magát, ha választhatna a különböző készítmények közül.

Azok közül, akik beoltatnák magukat, tízből kilencen (91 százalék) fogadnák el a Pfizer vakcináját, tízből nyolcan (77 százalék) pedig a Moderna készítményét. Jóval nagyobb a bizalmatlanság a keleti oltóanyagokkal szemben: 35 százalék fogadná el az orosz vakcinát, illetve 27 százalék a kínai oltóanyagot.

Azok közül, akik beoltatnák magukat, tízből négyen (37 százalék) mondták azt, hogy biztosan elfogadnák az orosz készítményt, továbbá tízből ketten (18 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy valószínűleg igen, beoltatnák magukat az orosz oltóanyaggal. 

A Népszava grafikonja

Tízből hét (70 százalék) alapbetegsége alapján veszélyeztetett megkérdezett inkább beoltatná magát koronavírus ellen, ha választhatna az oltóanyagok közül. Szintén közel ilyen arányban (68 százalék) oltatnák be magukat azok a válaszadók, akik elveszítettek a járvány miatt családtagot, ismerőst.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából január 19-22 között 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét a különböző koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek