Ígéretes fejlesztés a koronavírus elleni magyar készítmény

Megosztás

Richter Gedeon Nyrt. szakemberei olyan vegyületet állítottak elő, amelyek az állatokon végzett kísérletek alapján megakadályozzák, hogy a koronavírus-fertőzés súlyossá váljon – mondta Kacskovics Imre,, az ELTE Természettudományi Karának dékánja kedden Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A gyógyszerfejlesztési konzorcium vezetője elárulta, a készítményt még tavaly márciusban megtervezték. A sejtkísérletek bebizonyították, hogy az új szer használata mellett a vírus nem képes a fertőzésre, és az ezt követő állatkísérletek is biztatóan zárultak: a koronavírussal megfertőzött hörcsögöknél a gyógyszer hatására nem jelentkeztek súlyos tünetek.

Ez utóbbi kísérleteket még megismétlik, aztán jönnek a toxikolóiai vizsgálatok, várhatóan ősszel pedig az embereken végzett klinikai tesztek.

A készítmény egy olyan antitesteket tartalmaz, mint amilyet a szervezet is előállít a védőoltás hatására, de nincs szükség egy hónapra a védettség kialakulásához, a befecskendezéstől számított 12 óra múlva már ellenállóvá teszi a szervezetet – emelte ki.

Kapcsolódó cikkek