Hiába az ideiglenes engedély, az oxfordi és az orosz vakcinára is várni kell még

Megosztás

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón megerősítette, hogy a magyar hatóságok valóban ideiglenes engedélyt adtak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának, valamint az orosz Szputnyik V vakcinának. Csakhogy mint arra a HVG.hu a cikkében rámutat: mindkét vakcina esetében kérdéses, mikor kezdhetik meg vele a lakosság oltását. A Szputnyikhoz még hiányzik az NNK engedélye, a brit oltóanyagot pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül nem szállíthatják. Mivel az utóbbi jövő héten érkezik, kérdéses, egyáltalán miért volt szükség a magyar hatóságok különutasságára.

Az OGYÉI főigazgatója már az M1 szerda esti Híradójában arról beszélt, hogy a szervezet szakemberei „meggyőzőnek találták” az orosz Szputnyik V-t. Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Mindez azt is jelenti, hogy egyelőre nem tudni, mikor érkezhet meg az első szállítmány a Szputnyik V oltóanyagból, és ami még fontosabb, mikor kezdhetik el vele oltani a lakosságot. Ami biztos, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten Moszkvában tárgyal, Gulyás Gergely szerint azt is csak ő fogja tudni megmondani, hogy mennyi érkezhet belőle Magyarországra.

Ennél is érdekesebb és összetettebb az AstraZeneca oltóanyagának kérdése, az ugyanis ott van a hat vakcina között, amelyekről az Európai Unió közös beszerzésről tárgyal a gyártóval, így az egyes államok nem tárgyalhatnak külön, nehogy a gazdagabb tagállamok elvigyék az összeset.

További részletek a HVG.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek