Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország az Index szerint

Megosztás


Szijjártó Péter legalább egymillió adag orosz koronavírus elleni vakcina vásárlását jelentheti be pénteken – értesült az Index. A portál szerint Magyarországot a beszerzésben további uniós tagállamok követhetik majd.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a magyar hatóságok ideiglenes engedélyt adtak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejleztett koronavírus elleni oltóanyagának, valamint az orosz Szputnyik V vakcinának.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója az M1 szerda esti Híradójában arról beszélt, hogy a szervezet szakemberei „meggyőzőnek találták” az orosz Szputnyik V-t. A magyar jogszabályok alapján ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adtak ki, ami hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina tulajdonságai valóban megfelel-e annak, ami az azokról szóló dokumentumokban szerepel.

A magyar kormány nem csak az oroszoktól venne vakcinát: a kínai Sinopharmmal már megállapodtak 1 millió adag oltóanyag azonnali szállításáról, de ehhez még szükség van az OGYÉI engedélyére.

Kapcsolódó cikkek