A nem kormánypárti vezetésű borsodi település egyetlen pályázaton sem nyert, a fideszes kormánybiztos reakciója sokat elmond

Megosztás

Korábban erősen bírálta a Fideszt a borsodi település polgármestere, ezért lássunk csodát, az egyébként igen nagy költségvetéssel működő programból kiáramló pénzekre hiába nyújtottak be két éven át számos pályázatot, valami különös véletlen folytán egyik sem nyert. A fideszes kormánybiztost nem igazán hatotta meg a panasz.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere a közösségi oldalán mutatott be egy levélváltást, ami közte és Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos között zajlott le. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község független polgármestere arról tájékoztatta a kormányzatot, hogy sem 2019-ben, sem pedig 2020-ban nem nyertek egyetlen egy Magyar Falu Programba benyújtott pályázattal sem, igaz, drámai hatást nem váltott ki a panaszával.

Pedig ezekben olyan célok szerepeltek, mint 

  • járdafelújítás,
  • közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés,
  • vagy épp tanya és falugondnoki buszok beszerzése. 

A levélben továbbá kiemeli azt is a polgármester, hogy a hátrányos helyzetű térségekben, különös tekintettel az aprófalvas szerkezetű területeken kiemelt jelentősége van ezen beruházásoknak, és ezek elmaradása a még meglévő fejlesztéseiket, sok esetben már a mindennapi működésüket veszélyezteti. 

Gyopáros Alpár azzal hárított, hogy nem kerülhetett minden pályázó a nyertesek közé, illetve arra biztatta a veszteseket, hogy a jövőben is kövessék figyelemmel a Magyar Falu Program pályázati kiírásait. Mindenesetre a fideszes politikus nem esett kétségbe attól, hogy egy nem fideszes település pénz nélkül maradt – ismét.

Sajnos a politika a fontossági sorrendben feljebb áll, mint a reális szemlélet, így nem kaphat pénzt a borsodi település

“Úttalan utak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, tömeges menekülés a falvakból, központilag büntetett települések (ahol nem kormányhívő a vezető), nyertes pályázatok szinte kizárólag az országgyűlési képviselők által uralt pályázatíró cégekhez köthetők, akik ráadásul komoly pályázatírási díjat és egyéb “együttműködéseket” várnak el a nekik kiszolgáltatott önkormányzatoktól…

Hernádszentandrás nem adja fel, fejlesztéseinkhez igyekszünk előteremteni a forrásokat máshonnan, más módon, együttműködve mindazokkal, akik a valódi teljesítményben hisznek, és azt értékelik!”

– értékelte a helyzetet Üveges Gábor. Az Alfahir.hu korábban arról is beszámolt, hogy éppen Üveges volt az, aki nyíltan kimondta, hogy “a legnagyobb árulója a vidéknek és a falvaknak a Fidesz lett”, úgyhogy ne csodálkozzunk, hogy a már megszokott módon, politikai alapon zajlik a pénzosztás ebben a programban is. Egy nyíltan kritizáló vezetővel rendelkező település pedig ilyenkor a kormány szemében nagyon rossz alapokkal indul. Láthatjuk.

Related posts