Mi lesz a hatalmas miskolci kísértetházzal?

Megosztás

Egyetlen lakásban tartózkodnak már csak lakók, az összes többi üres, a legalsó három emelet ablakai bedeszkázva. Valószínűleg nem lesz felújítva az épület, az önkormányzat eladásra kínálja, de a jelek szerint egyelőre nem sikerült megszabadulni tőle.

Az ablakokat a második emeletig bedeszkázták, hogy a hajléktalanok ne tudjanak bemenni. Egy kivételével…

A megyeszékhely ikonikus épületének is nevezik a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található 20 emeletes lakóépületet, amely ma már inkább egyfajta kísértetházként funkcionál…

Az előző városvezetés idején felújításra, a mostaninál eladásra szánt magasházat szépen, fokozatosan kiürítették. A lakások egy része saját tulajdon, másik részük önkormányzati bérlemény volt. Előbbieket egy önkormányzati döntés nyomán megvásárolták, utóbbiak lakóival pedig egyszerűen felbontották a bérleti szerződést: „menjenek Isten hírével”.

Egy ablakban pislákol fény

Az arra járók az egykor pezsgést sugalló épület helyett ma már egy sötétségbe burkolózó házat látnak, amelynek ablakai a második emelet magasságáig be vannak deszkázva, egy kivétellel. Az egyik első emeleti lakás ablakából még ma is fény szűrődik ki. Ott most is lakik egy család, amellyel – a városi önkormányzat sajtóosztályától kapott korábbi információk szerint – jogi vita van a kiköltözésről.

A húszemeletesben – az egyetlen lakást leszámítva – halotti csönd uralkodik. Az épület oldalsó bejáratát egyszerűen lehegesztették, a főbejárat pedig zárva van, és semmiféle életre utaló jel nem szivárog ki rajta. Egyetlen csengő van a bejárat közepén, de azt hiába nyomtuk meg, nem reagált senki a jelzésre.

Az előző, fideszes polgármester vezette önkormányzat elképzelése az volt, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül.

A többmilliárdos projektre elméletileg állami támogatást is nyert az önkormányzat, ennek fényében kezdték el kiüríteni az épületet. A 2019-es októberi választás nyomán azonban nem folytatta az elődök munkáját, mivel kiderült, nincs pénz a szükséges önerőhöz. Ezzel szemben tavaly nyár elején eladásra kínálták fel a pályázati kiírás szerint 513 négyzetméteres telken található 6436 négyzetméteres, felújítandó állapotú ingatlant 622 millió 100 ezer forintért.

A bánatpénzt 31 millió 105 ezer forintban állapították meg. A kiajánlási dokumentáció 25 400 forintért volt megvásárolható. Az ajánlatok postára adási határideje tavaly június 19-e volt. Úgy tudjuk, és a ház körüli helyzet is ezt mutatja, nem sikerült az értékesítés, bár a kiírás azóta is megtalálható az interneten.

Az épület állaga azóta is romlik, így válhatott szellemházzá bizonytalan jövővel – írja a Boon.hu.

Kép: Ádám János

Kapcsolódó cikkek