Elutasították a nyomozást a 210 millióért megvásárolt kínai maszkgyártó gép ügyében

Megosztás


Elutasította a Pest Megyeri Rendőr-főkapitányság, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére nyomozást indítson egy látványosan túlárazott maszkvarró gép ügyében – írt a 444.hu.

Az eszközt tavaly áprilisban mutatta be Orbán Viktor miniszterelnök az egyik videójában, amit a sátoraljaújhelyi börtönben üzemeltettek be. A kisfilmben az hangzott el, hogy a gép egy hónap alatt 2,8 millió maszkot képes előállítani, ez azonban téves adat volt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Hadházy Ákos kérdésére írásbeli válaszban azt közölte, hogy a gép valójában kevesebb maszkot gyárt, és az időarányos több mint ötmillióhoz képest még csak 890 ezret készített.

A több millió darabos eltérést a BV Hadházynak adott válaszában azzal indokolta, hogy a miniszterelnöki látogatáson határozottan erre az egy gépsorra bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja.


A gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég 2020 tavaszán 600 ezer eurót, vagyis durván 216 millió forintot fizetett. Miközben két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanebben az időszakban nagyjából ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékére rúgó árajánlatot kapott.

Az egyik érintett megkereste Hadházy Ákost, hogy a 20 milliós eszközbeszerzés lehetőségéről meséljen neki. Egy másik cégtulajdonos pedig az RTL Klub Híradónak számolt be róla, hogy 50 millió forintért tudott volna behozni az országba egy olyan maszkvarró gépet, amellyel havonta 2 millió arcmaszk készíthető.

Az ügyben az időközben történt fejlemények miatt Hadháyzék feljelentéssel éltek, azonban ezt most elutasították.

“A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

Hadházy ezután egy feljelentés-kiegészítést csatolt az eredeti feljelentéshez. Kiderült ugyanis, hogy a kiskunhalasi börtönbe két másik, ráadásul nagyobb kapacitásra alkalmas maszkvarró került, de ezeket már jóval kevesebbért, darabonként 23 millió forintért vásárolták. A rendőrség viszont ezek láttán sem kezdett nyomozásba.

Kapcsolódó cikkek