Magyar fejlesztésű oltásról beszélt Müller Cecília

Megosztás

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatón Müller Cecília arról beszélt, akár már idén magyar fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyag kerülhet a piacra. A Debreceni Egyetem az NNK-val közösen fejleszt koronavírus elleni vakcinát. Ennek az elve az influenzavakcinához hasonló, elölt vírust használnak. Jelenleg az inaktiválás, az élő vírus ártalmatlanítása zajlik, ami egy bonyolult folyamat – ismertette.

Müller Cecília bizakodó, ugyanakkor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a magyar vakcinát illetően. Azonban szerinte fél-egy éven belül gyártani lehet majd ezt a vakcinát.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormány 1,63 milliárd forintot adott a Debreceni Egyetemnek vakcinafejlesztésre.

Müller Cecília kérdés kapcsán beszélt arról is, hogy aki kér, még kaphat influenza elleni védőoltást. A felnőtteknek adható háromkomponensű oltás 1 millió 357 ezer adagjából még van kétszázezer, a négykomponensű készítményből 103 495 adagot osztottak ki a háziorvosoknak és még 54 ezer adag rendelkezésre áll. Ezen kívül újabb gyártási tétel is rendelkezésre fog állni influenza elleni oltásból, tehát aki szeretne ilyen védőoltást kapni, még kaphat – emelte ki.

Kapcsolódó cikkek