Félmilliárd forintból újíthatják fel az Avasi kilátót

Megosztás

Még a karácsony előtti napokban ülésezett a Miskolci Tervtanács. A téma az Avasi kilátó felújítási terveinek megvitatása volt – írja a Minap.hu.

Viszlai József tervező részletekbe menően ismertette kollégái számára az engedélyezési eljárás előtt álló terveket. A miskolci építész mindenekelőtt hangsúlyozta, számára az első számú szempont az volt: tiszteletben tartani, megőrizni és kiemelni az eredeti tervező, Hofer Miklós építészi elgondolásait, beleértve az 1963-ban felállított építmény akkor és azóta is statikai bravúrnak számító szerkezeti megoldásait. A majdnem pontosan egy évtizede elhunyt Ybl-díjas mérnök, Hofer Miklós épp 2021-ben lenne nyolcvan éves – és ebben az évben kezdődhet el a Kilátó eddigi legjelentősebb felújítása.

Aa legfőbb célok a mostani beruházással: megőrizni az épület állagát, stabilitását, javítani a sérült, megkopott betonfelületeket, megújítani a többévtizedes szerkezeteket, valamint korszerűvé tenni a felső presszó szint belsejét. A beruházás gazdái ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz is, hogy az Avasi kilátó országszerte ismert, a borsodi megyeszékhely emblémájának számító sziluettjén nem szabad változtatni, rontani.

Az 1963-ban összesen mintegy 5 millió forintos költséggel kialakított tévétorony 2021-22-beli felújításához félmilliárdos költségvetésre van szükség, amit pályázati forrásból fedez Miskolc. Viszlai József a tervezés során javasolta a presszószint mellvédjeinek elbontását, padlótól mennyezetig üvegfal kialakítását. Ezzel az épület eredeti szellemisége, a tiszta statikai szerkezetek megjelenítése erősödik, hiszen a mellvédnek nem volt tartószerepe. S nem mellesleg, akadálytalan, megsokszorozott kilátás lesz a szintről. Ez föltehetőleg egyezik az eredeti tervezői szándékkal, csak ezt a hatvanas évek technológiai szintje még nem tette lehetővé.

A 72 méter magas, a több mint fél évszázad során egyre népesebb antenna-állománnyal megterhelt toronyról egyébként várhatóan lekerül a „tányérok” jelentős része, és a közvetlen környezete is átalakul, megszépül. Az előtte elterülő parkoló megszűnik, lesz helyette – egy későbbi projekt keretében – színpad, söröző, park, az oda vezető utat is javítják, sétánnyá alakítják (parkolókkal). Újratervezik a hegytetőn ékeskedő látványosság díszkivilágítását is.

A beruházás-sorozat mögött álló városi önkormányzat reményei szerint ezek a beavatkozások az Avas, a környék, a városrész további fejlesztését is elősegítik majd a következő években.

További részletek a Minap.hu beszámolójában.

Kapcsolódó cikkek