Szijjártó: 6000 adag orosz vakcina érkezett Magyarországra

Megosztás

6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Hozzátette, a korábbi megállapodás alapján folytatódik az együttműködés Oroszországgal.

A miniszter nem nevezte meg, de vélhetően a Szputnyik V jelű vakcináról van szó. Korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte erről, hogy magyarok is részt vehetnek a tesztelésében: a “nagyvonalúan felkínált” lehetőséggel élve három–ötezer magyar állampolgár juthatna a védőoltáshoz.

A hétfőn érkezett szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik, ahol a magyar szakembereknek Szijjártó szerint “újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról”. Ugyanakkor – mint arról a hvg.hu is írt – ez a felhasználás egyelőre aligha terjedhet túl a PR-akciókon.

A jelenlegi magyar szabályozás nem ad rá lehetőséget, hogy belátható időn belül tömegesen oltsák a magyar lakosságot a Szputnyik V oltóanyaggal. Korábban azonban több tudós is amellett foglalt állást, hogy meghamisíthatták az orosz koronavírus-kísérletek eredményeit. Az oltással szemben az orosz orvosok is bizalmatlanok, főleg az oltásra vonatkozó nyilvános információk hiánya miatt.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek