Az ünnepek alatt kifejezetten fontos a környezettudatos vásárlás, mert rengeteg szemetet termelünk ebben az időszakban

Megosztás

A karácsonyi időszakban az ajándékcsomagolások, dekorációk és maguk az ajándékok is hatalmas mennyiségű szemetet termelnek ezalatt a rövid idő alatt.

Tovább ront a körülményeken az is, hogy a pandémiás helyzet és a korlátozások miatt az idei évben az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlik, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább növeli a hulladék mennyiségét – írja a dontwasteit..hu.

A műanyag csomagolásokból évente így mintegy 315 500 tonna keletkezik Magyarországon.

Az elmúlt években valamelyest azért javulni látszik a helyzet, egyre növekszik a lebomló, vagy újrahasznosítható csomagolások iránti érdeklődés is, de még mindig sokan választják például a fényes, műanyag bevonatú csomagolópapírt. Hazánkban megközelítőleg 15%-kal nő a papírhulladék mennyisége karácsony és szilveszter környékén, ez pedig az online rendelésekkel idén csak fokozódik.

A májusi lezárások csúcspontján például az internetes értékesítés minden idők legmagasabb szintjét érte el: az Egyesült Királyságban a teljes kiskereskedelmi értékesítés 32,8%-át tette ki, Írországban pedig az online vásárlások során keletkezett csomagolási hulladék 2953 tonnával, vagyis 25%-kal nőtt az idei évben, de Magyarországon is jelentősen megugrott az online vásárlások száma: március közepe és április vége között 50 000 új vásárlót tudhatott magáénak az online kiskereskedelem, csak az első negyedévben pedig 9,9 millió belföldi rendelést teljesítettek a vállalatok. A vírus betörésekor a csomagolóanyag gyártóknál is hatalmas ütemben nőtt a termelés, hogy az élelmiszerek, tisztálkodó- és tisztítószerek, valamint gyógyszerek minél hamarabb eljuthassanak a vásárlókhoz – ekkor a megrendelt csomagolóanyagok 40%-a az élelmiszer, míg 10%-a az online kereskedelemben hasznosult.

„Az online kereskedelem növekedése rengeteg plusz csomagolási hulladékkal jár, a csomagok száma pedig az ünnepi időszakban csak nő – kifejezetten most, amikor rengetegen kerülik a személyes vásárlást. Ezért is kiemelten fontos, hogy a gyártók mellett a fogyasztók is a környezetbarát csomagolásokat keressék, azaz azokat a termékeket válasszák, amelyek fenntartható csomagolásban kerülnek a piacra, rendeléskor pedig, ha van rá lehetőség, környezetkímélő csomagolást válasszunk a kiszállításhoz. A hullámkarton – amit ma már rengeteg vállalat előnyben részesít a csomagolásnál és a szállításnál – teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható, így nagy számban sem szennyezi a környezetet”

– mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Az ajándékcsomagolásoknak, dekoroknak, képeslapoknak, rendelésekkel járó kartondobozoknak és italosüvegeknek köszönhetően tehát megnövekszik a háztartási hulladék, ami miatt fokozott jelentősége van a szelektív hulladékgyűjtésnek is.

„A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint a 3 245 645 tonna elszállított települési szilárd hulladékból összesen 604 522 tonnát tett ki az elkülönítetten gyűjtött szemét, tehát a hulladék közel ötödét gyűjtötték a lakosok szelektíven. Nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődés során se feledkezzünk meg a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen így biztosíthatjuk, hogy az arra alkalmas csomagolások bekerüljenek a körforgásba, az újrahasznosítás után pedig ezek jussanak vissza a fogyasztókhoz az újak gyártása helyett”

– tette hozzá Miklós Zsolt.

Kapcsolódó cikkek