A kormányhivatal kimondta, hogy jogsértő volt a Meseország mindenkié betiltása Mezőkövesden

Megosztás

Mezőkövesd (és mellette Csepel) polgármestere utasítást adott ki ősszel a Meseország mindenkié című, kisebbségben lévő csoportokat bemutató mesekönyv kapcsán. Fekete Zoltán “a fejlődésben lévő gyermekek védelme” címén megtiltotta, hogy a könyvből bármit idézzenek a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén.

A Társaság A Szabadságjogokért jogvédő szervezet az illetékes kormányhivatalhoz fordult a polgármesteri döntések miatt, mivel a köznevelési törvény szerint szakmai-módszertani kérdésekbe a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele, konkrét utasítást pedig nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy tiltására.

A TASZ szerint az utasítás diszkriminatív is, mivel éppen a könyvben megjelenő, törvény által védett tulajdonságok – roma nemzetiség, szexuális irányultság, fogyatékosság – miatt tiltja meg a mesekönyv használatát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal a beadvány nyomán megvizsgálta a polgármesteri utasítást. Megállapították, hogy valóban jogszabályba ütközik, ezért felhívást adtak ki, amelyben indítványozzák annak hatályon kívül helyezését.

A Meseország mindenkié című könyv akkor került a köztudatba, amikor a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra nyilvánosan ledarálta egy példányát, homoszexuális propagandának nevezve a könyvet. Ezután a kormánypárt is beszállt a kampányba, Orbán Viktor maga is a gyerekeket féltette az állítólagos “LMBT-propagandától”.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek