Megvonnák a jogot Deutsch Tamástól, hogy a Néppárt nevében beszéljen

Megosztás

A Süddeutsche Zeitung újságírója megszerzett egy határozattervezetet, amely a Néppárt frakciógyűlése elé kerül szerdán. A tervezet alapján úgy tűnik, egyelőre nem veszik napirendre Othmar Karas Deutsch kizárását kezdeményező levelét, azonban nem is teszik végleg félre – értesült a euronews.com.

Deutsch ugyanakkor visszavonásig nem szólalhat fel a Parlamentben a Néppárti frakció tagjainak járó időben, sem árnyék-jelentéstevői, sem más, a Néppártnak járó formális pozíciót nem tölthet be.

A dokumentum annak leszögezésével kezdődik, hogy a Néppárt egy értékalapú politikai család, amely a szabadságon, demokrácián és jogállamiságon nyugvó Európában hisz. A határozat kiáll a jogállamisági mechanizmus mellett is azzal, hogy az egy “történelmi egyezmény, amelyre mind büszkék lehetünk”. Megállapítja, hogy Deutsch Tamás olyan állításokat tet, amelyek szemben állnak a Néppárt értékeivel. A következő pontban a tervezet megállapítja, hogy a Fidesz gyakori támadásai az Európai Unió és annak alapértékeivel szemben szintén szemben állnak az EPP értékeivel.

A határozattervezet felszólítja a Fidesz többi EP-képivslőjét, hogy mérlegeljék, hogy a politikai meggyőződésük kompatibilis-e még a Néppártéval, és ha nem, vonják le a megfelelő következtetéseket. A dokumentum azzal zárul, hogy a frakció felszólítja a Néppárt vezetését, hogy hozzon végső dntést a Fidesz tagságáról, amint az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Kapcsolódó cikkek