Sikerült minden tagállammal megállapodni az EU klímatervéről

Megosztás


Az Európai Unió célja, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra a jelenlegi 40 százalék helyett nettó 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a huszonhét tagállam. A hosszútávú cél nem más, mint hogy valósággá váljon az évszázad közepére Európa klímasemlegessége.

Az ENSZ alszervezete, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület már kimondta, hogy ha 2050-re nem lesz CO2 semleges a világ energiatermelésének nagy része, annak beláthatatlan következményei lesznek a Föld klímájára. Továbbá az EU szeretné megőrizni Európa vezető szerepét a globális klímapolitikában.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök tweetben üdvözölte a döntést:

Remek módja a #EUGreenDeal egyéves évfordulójának megünneplésére, hogy Európa megállapodott, 2030-ig 55 százalékkal csökkenti kibocsátását.


A megállapodásra egy tízórás, csütörtök estétől péntek reggelig tartó tárgyalás nyomán került sor. Lengyelország két dolgon akadt fent eddig: Egyrészt, hogy az EU az emissziókereskedelmi piacáról származó bevételeit nem csökkenti a szegényebb tagállamoknak, másrészt, hogy a Brüsszel által egyes ágazatokra kitűzött kibocsátáscsökkentési célokat a jövőben a GDP figyelembevételével számolják, magyarul a kevésbé gazdag országoknak kevesebb csökkentést kell elérniük az üvegházhatásúgáz-kibocsátásnál.


A végső megoldás szerint az új 55 százalékos célt a tagállamok összességének átlagban kell elérniük.

Az EU szombaton, december 12-én mutatja be új klímacélját az ENSZ virtuális klímacsúcstalálkozóján.

Kapcsolódó cikkek