Miskolcon egy új hulladékkezelési eljárással az elhasznált műanyagból állítanak elő üzemanyagot

Megosztás

Még bőven van mit javítani a rendszeren, de eddig rendkívül biztatók az eredmények. A speciális eljárással kezelt műanyaghulladékból sikerült üzemanyagot előállítani, mindezt Miskolcon. Küszöbön a világ legnagyobb szemétproblémájának megoldása?

Fosszilis üzemanyagok előállításával kezelné a hulladékkezelési problémát az új fejlesztés.

Miskolci Egyetem Energia- és Minőségügyi Intézetében a műanyaghulladékok pirolízisével, vagyis oxigénszegény környezetben történő hőbontásával sikerült üzemanyagot előállítani. A pirolízis során pirolízisolaj keletkezik, amelyből aztán desztilláció útján nyerjük ki a motorhajtó anyagokat.

Gyakorlatilag a rendszer, amelyből mi üzemanyagot tudtunk előállítani, egy zárt rendszer, ahol nagyon fontos az, hogy nincs a rendszerben oxigén, és épp ez az, amivel optimalizálni lehet a folyamatot. A betáplált anyag mintegy 70-80 százalékát tudjuk hasznosítani üzemanyagként

– magyarázta Kecsmár Gergely az eljárást kifejlesztő anyagmérnök-hallgató.Pirolízisolajok

Pirolízisolajok

A folyamat során keletkező olajat ugyan sikeresen fel tudták használni robbanómotorokban, de a jelenleg is folyó fejlesztés célja, hogy a végtermék megfeleljen a hivatalos üzemanyagszabványoknak. Emellett munkát igényel továbbá a folyamat skálázhatóságának kidolgozása.

Több mint két éve zajlik ez a kutatás. Még jó pár év szükséges hozzá, hogy ipari méretekben is megvalósuljon

– fogalmazott Dobó Zsolt tudományos főmunkatárs.

Maga a hőbontás már ismert folyamat. Itt inkább arról van szó, hogy hogyan visszük ezt végbe. Vannak itt mindenféle trükkök, amiket alkalmazunk, szakmai részletek. Tudjuk úgy irányítani a folyamatokat, hogy egyéb hasznos alapanyagokat is kaphassunk

– tette hozzá.

A módszer egyelőre nem tudja megoldani a világ műanyaghulladék-problémáját, mivel nem minden műanyagot tudnak üzemanyaggá alakítani. A kutatásnak van egy olyan iránya is, amely az átalakítható műanyagok listájának bővítésére irányul.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek