Félelmetes vagy fantasztikus? Kína bekapcsolta mesterséges Napját

Megosztás

150 millió Celsius-fokot termel az eddigi legmodernebb fúziós reaktor, amely többször forróbb még a Nap belsejénél is. Elsőre talán félelmetesnek hat, de közben egy olyan energiaforrás birtokában vagyunk, ami tiszta, nem termel hulladékot és megújuló. Igaz, az adatok alapján nem szeretnénk egy üzemi baleset részesei lenni.

A Tokamak HL-2M nevű fúziós reaktor már tavaly elkészült, de a vele kapcsolatos munka csak mostanában ért a végéhez.

Üzembe helyezte újfajta, “mesterséges Nap” néven ismertté vált fúziós reaktorát Kína pénteken – közölte a Hszinhua állami hírügynökség. Ez Kína legnagyobb és legmodernebb fúziós reaktora. A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor új utakat nyithat a megújuló energiaforrások keresésében.

A reaktor olyan erőteljes mágneses mezőt hoz létre, hogy az általa termelt hőben képesek egybeolvadni az atommagok. Több mint 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket képes létrehozni, amely többszörösen forróbb, mint a Nap belseje. Ezért kapta a már tavaly elkészült reaktor a “mesterséges Nap” becenevet.

A magfúzió az energiaelőállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is alkalmazták és nem összekeverendő a maghasadással. Utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél.

Kína a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul. Ugyanakkor nincs még egy ország, amely annyit invesztálna megújuló energiákba, mint Kína – adta hírül a Hvg.hu.

Kapcsolódó cikkek