Újra tömeges gázolás, több ember halálát okozta egy ámokfutó, aki százzal hajtott a sétálók közé

Megosztás

A németországi eset ismét felborzolta a közvéleményt, az eddigi adatok szerint a férfi szándékosan hajtott nagy sebességgel a tömegbe.

Négy ember meghalt, tizenöten pedig megsérültek, amikor egy autó 100 kilométer/órás sebességgel belehajtott a tömegbe a Németország nyugati felén fekvő Trier városának egyik sétálóutcáján – jelentette be a városi rendőrség kedd délután. 

A halálos áldozatok egyike gyermek volt – idézte élő közvetítésében az RTL  a City Radio nevű trieri csatorna tudósítóját.

A gázoló azért tudott akadály nélkül végighajtani a sétálóutcán, mert nem volt lezárva, a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt ugyanis a karácsonyi vásárt lemondták. A rendőrök végül az egyik mellékutcában utolérték és leszorították a gázolót.

A minden jel szerint szándékosan gázoló autó sofőrjét letartóztatták, a rendőrség egyelőre csak annyit árult el róla, hogy egy 51 éves férfi, aki terepjáróval száguldott a luxemburgi határhoz közeli egyetemi város forgatagába.

Jelenleg nem tudunk mit mondani a motivációiról

– közölte sajtótájékoztatóján a trieri rendőrkapitányság szóvivője, Karl-Peter Jochem.

Az RTL honlapján lehet látni több videót a pusztításról. A közösségi médiában terjedő felvételeken az is látszik, amint a mentők megpróbálják újraéleszteni az egyik áldozatot. Egy szemtanú azt írta:

Egy Range Rover áthajtott a városon, és mindent elvitt, ami az útjába került. Gyerekeket, csecsemőket, felnőtteket.

Úgy tudni, hogy a négy áldozatból három egy családhoz tartozott, a feleség, a férj és kisgyermekük is életét vesztette.

GettyImages-1229887358

A rendőrség és a mentők nagy erőkkel vonultak ki, a hatóságok bezárták a környező iskolákat, ami a terrortámadás alatti protokoll hatályba léptetésére utal, de a rendőrség mindenkit óva int a spekulációktól. Wolfram Leibe polgármester – írja az SWR – úgy nyilatkozott, hogy ámokfutásról van szó. 

Helyszíni jelentések szerint Trierben nincs pánik, de a városlakókat sokkolta a gázolás híre. Rajna-vidék-Pfalz tartomány miniszterelnöke, Malu Dreyen megdöbbenésének adott hangot az incidens miatt. Wolfram Leibe ugyanakkor elmondta, hogy 

nincs veszély, az emberek kimehetnek az utcákra,

csak azt kérte, hogy a belvárost kerüljék el, hogy a hatóságok munkáját ne nehezítsék.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek