A lengyel miniszterelnök Magyarországra látogatott, majd Orbánnal közös nyilatkozatot tettek a vétóról

Megosztás


Sajtótájékoztatót tartott és közös nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A dokumentum több pontban tárgyalja a uniós vétójog alkalmazásának szándékát a két állam részéről.

Mivel a vitás kérdéseket nem tudták júniusban lezárni, ezért Orbán Viktor szerint adtak egy esélyt a német elnökségnek és maguknak arra, hogy összhangot teremtsenek a különböző tagállami felfogások között a válságkezelés terén. Ennek az összhangnak a megteremtése azonban nem sikerült, mert továbbra is napirenden van az a javaslat, ami “a válságkezelést a joguralomról szóló kérdéssel” összeköti – mondta Orbán Viktor.

“Nem a jog uralmát, hanem a többség uralmát teremtené meg ez a javaslat” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, nem engedheti meg, hogy egyszerű többséggel hozzanak olyan döntéseket, melyek a magyar emberek életét befolyásolják.

Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott, teljesen új kihívás és mechanizmus előtt állunk, amit politikai döntések motiváltak és ez az Európai Unió szétesésével fenyeget. 

Az Európai Unió összes többi tagállamával áll szemben tehát a lengyel és a magyar kormány.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek