Nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket – november a Nemzetközi Tüdőrák Hónapja

Megosztás

A tüdőrák alattomos betegség, hiszen korai szakaszában nem, vagy alig okoz tüneteket. Ha viszont már tüneteket észlelünk, akkor azonnal cselekedni kell. Éppen ezért megelőzéssel lehet leginkább a tüdőrák kockázatát csökkenteni – ismertette a Hellercom.

A rákbetegségek közül világviszonylatban a tüdőrák a leggyakoribb – az összes diagnosztizált rák 11,6%-a -, és egyben a legtöbb haláleset okozója is a daganatos megbetegedések között. Évente 1,74 millió ember veszíti életét tüdőrákban. A tüdőrákos betegek száma várhatóan tovább fog növekedni, 2030-ra 2,89 millió beteggel számolhatunk világviszonylatban. Az ijesztő statisztikák sorába tartozik az a fontos adat is, hogy a tüdőrák okozta halálozás 80%-a a dohányzás számlájára írható.

A statisztika szerint a dohányzás jelenti a legnagyobb rizikótényezőt a tüdőrák kialakulásában. A dohányzáskor meggyújtott cigaretta füstjében ugyanis több, mint 8000 különböző vegyi anyag található és ezek közül nagyon sok rákkeltő. A dohányfüstben található károsanyagok közül leginkább a kátrány, azaz az égéstermék az, amelyik daganatot okozhat a szervezetben.

A legtöbbet tehát akkor tehetünk a megelőzésért, ha nem szokunk rá a dohányzásra, illetve 50 év felett évente elmegyünk szűrővizsgálatra. A korai diagnózisnak különösen nagy jelentősége van, mert a tüdőrák kezdeti stádiumában még kisebb a valószínűsége az áttéteknek, így a gyógyulás esélye is nagyobb.

A tüdőrák kialakulásakor kóros sejtnövekedés következik be, amely befolyásolja a tüdőfunkciót, s ez kezdetben négy jellegzetes tünetet okozhat:

  • köhögés vagy annak megváltozása,
  • vérköpet megjelenése,
  • légszomj,
  • mellkasi fájdalom.

Ezen tünetek észlelésekor a legfontosabb tennivaló, hogy azonnal felkeressük a háziorvost, aki vizsgálatokat, pl. vérvétel, röntgen, szövettani vizsgálat rendelhet el, tüdőgyógyászhoz irányítja a beteget. Fontos azonban megemlíteni, hogy néha a beteg tünetmentes és a betegség diagnosztizálására csak véletlenül, egy más területre irányuló orvosi vizsgálat során derül fény.

Kapcsolódó cikkek