Az EU 160 millió Moderna típusú koronavírus elleni oltóanyag-vakcinát rendelhet

Megosztás

160 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendel a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattól az Európai Unió, az új szerződés megkötéséről szóló megállapodást szerdán hagyják jóvá – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben kedden. – írta a telex.hu

A Moderna egy hete jelentette be, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban hatékonynak bizonyult a széles körű teszteléskor.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a Moderna vakcinája hatékony lehet a koronavírus ellen. Amint a vakcina valóban biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján minden uniós tagállam egyszerre, arányos módon, azonos feltételekkel kapja meg a szállítmányokat – közölte a bizottság elnöke.


Von der Leyen kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség értékelni fogja az európai portfólióban szereplő összes vakcinát, és csak akkor engedélyezi használatukat, csak akkor lesznek forgalomba hozhatók, ha biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A gyártók ígéretes hatékonyságú oltóanyagai a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást, derült ki az MTI tájékoztatásából.

Kapcsolódó cikkek