Az Európai Bíróság kimondta, hogy jogellenes a Stop Soros törvénycsomag

Megosztás


Tárgyalást tartott Strasbourgban az Európai Bíróság az úgynevezett Stop Soros törvénycsomagról. A cél többek között annak kiderítése, hogy összeegyeztethető-e az uniós joggal a civil szervezetek kriminalizálása, akik a menedékkérőknek nyújtanak humanitárius segítséget.

Az eljárást az Európai Bizottság indította, alapvetően két területen ítélték meg úgy, hogy a magyar jogszabály ellentétes az uniós joggal. A Bizottság szerint:

  • A biztonságos tranzitország jogi intézménye sérti a közösségi jogot, mert jogellenesen teszi elfogadhatatlanná a menedékkérelmet,
  • Jogellenesen korlátozza a magyar hatóság a menedékkérők számára tanácsadást és segítséget nyújtó személyek tevékenységét és emiatt korlátozza a menedékkérők nemzetközi egyezményekben garantált jogait is.

A biztonságos tranzitónák ügyében már korábban hozott döntést az Európai Bíróság, akkor kimondták, hogy ez a jogintézmény csak arra jó, hogy a lehetetlenné tegyék a menedékkérelmek egyedi elbírálását. Ezért kimondták, hogy ezt érvényesen nem alkalmazhatják a magyar hatóságok.

Ezt követően azonban nem a jogsértő eljárás módosításáról döntött a jogalkotó, hanem egy új eljárási rendet vezettek be. Ennek lényege, hogy menedékkérelmet csak úgy lehet benyújtani, hogy először egy harmadik ország magyar nagykövetségén szándéknyilatkozatot kell a kérelmezőnek beadni. Ennek alapján születik döntés arról, hogy a kérelmező Magyarországra utazhat-e a kérelme előterjesztéséhez. Bár ezt a jogszabályt csak idén nyáron alkották meg, az Európai Bizottság már ennek kapcsán is megindította a kötelezettségszegési eljárást.

Annak nincs jelentősége, hogy már nem hatályos a Stop Soros néven elhíresült törvény, ennek az eljárásnak a tétje, hogy kimondja-e a bíróság a magyar kötelezettségszegést.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek