„Az utcára se megyek ki, kell a járvány után is valaki, aki segít nekik” – Kényszerszüneten a miskolci ételosztás

Megosztás

Fogalmuk sincs a segítő szervezeteknek, hogyan oldják meg a szabadtéri ételosztást. A járványhelyzet miatt tilos a gyülekezés, ezért a sorbanállás miatt teljesen ellehetetlenültek az önkéntes ételosztók – derült ki az RTL Híradójából.

A Heti Betevő Egyesület a koronavírus ellen hozott korlátozó intézkedések miatt november 11-től bizonytalan ideig szünetelteti az ételosztást, ami még nehezebb helyzetbe hozhatja például azokat a hajléktalanokat, kisnyugdíjasokat és nélkülöző családokat, akik már évek óta oda jártak élelemért.

Tudni akartuk, hogy Miskolcon mi a helyzet, hiszen a hajléktalanhelyzet a megyeszékhelyen is jelentős porblémának minősül. Pandák Margó, a Szolidaritási Mozgalom oszlopos tagja már régóta főz és oszt is meleg ételt a rászorulóknak. Szerinte jelenleg nem létezik megoldás vagy kiskapu a helyzetre, de ha lenne se kockáztatná meg. Idős kora miatt veszélyeztetett, elmondása szerint nagyon odafigyel arra, hogy elkerülje a lebetegedést.

„Az utcára se megyek ki, kell a járvány után is valaki, aki segít nekik.”

– Válaszolta Margó a kérdésünkre.

Azonban úgy tudja, hogy a Magyar Vöröskereszt hajléktalanszállóiba menekültek a hideg elől az utcán élők nagy része. A Vöröskereszt pedig népkonyhát is üzemeltet, a honlapjuk szerint 200 főt is megetetnek egy nap.

Így szerencsére senkit nem veszélyeztet az éhhalál, bár a járvány terjedésének valószínűleg inkább roszatt tett az intézkedés a hajléktalanok körében, mert egy helyre zsúfolódnak. Ugyanakkor örülhetünk is, más városok nem mindig ilyen szerencsések és nem mindenhol önkénteskednek olyan őrangyalok, mint Margó.

Kapcsolódó cikkek