Kamuhír, hogy a koronavírus nagyobb mértékben növeli a mentális betegségeket

Megosztás

Egy nemrég közétett friss tanulmány szerint a koronavírus túlélőinél mentális rendellenességek alakulnak ki. Sok cikk hivatkozott a kutatásra, miszerint a betegségen átesettek egyötödénél borítékolható a pszichiátriai diagnózis. A tanulmányban valójában arról gyűjtöttek adatokat, hogy a koronavírusból felgyógyult emberek az ezt követő 90 nap során milyen arányban bővül valamilyen pszichiátriai diagnózissal, mindezt összehasonlítva olyan betegségekkel, mint például az influenza, vagy más légúti fertőzések.

A fertőzésből felgyógyultak 18.1%-a szerzett 90 napon belül valamilyen pszichiátriai diagnózist. Az influenza esetében ez az érték 13.3%, más légúti fertőzések esetén 14.1%, bőrbetegségeknél 14.8%, epekő esetén pedig 15.1%. A pozitív koronavírus-teszt azonban sokkal megrázóbb egy embernek, hiszen nap mint nap értesülünk a legsúlyosabb tünetekről, noha ez az emberek cak egy részénél jelentkezhetnek. Ráadásul maga a karantén stigmatizál, akaratlanul bűntudatba is eshetünk ha a környzetünk nem elég támogató.

De mit is takar itt valójában az, hogy „mentális betegség”? Legnagyobb részben „szorongásos rendellenességekkel” diagnosztizálták a COVID–19 pácienseket, amire a legjellemzőbb tünet a félelem. A páciens fél, és ez természetesen fizikai módon is megnyilvánul nála. 

A tényleges pszichotikus állapotok, mint a skizofrénia kockázata a tanulmány szerint még az egy százalékot sem éri el, azok esetében sem, akik korábban is pszichiátriai betegek voltak.

Kapcsolódó cikkek