Sorsolás is van a magyar járvány-vészhelyzet forgatókönyvében

Megosztás

Elkészült a magyar orvosi vészhelyzeti protokoll, ami számos etikai ajánlás mellett azt is tartalmazza, hogy ha kapacitáshiány miatt választani kell, melyik covidos beteget lássák el, akkor aki azt kell választani, aki az intenzív terápia hatására nagyobb eséllyel élheti túl a betegséget. Ha ilyen szélsőséges helyzetben egyenlők a betegek esélyei, akkor sorshúzás dönthet, ki jut ellátáshoz.


Ahogy az Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához COVID-19-pandémia idején Magyarországon című kódex megjelent, a Magyar Orvosi Kamara elnöksége szinte rögtön elzárkózott annak “téves és félrevezető értelmezésétől, mely egyes sajtóorgánumokban sajnálatos módon napvilágot látott”.

A Magyar Nemzet ugyanis kiemelte a protokollból a sorsolásra vonatkozó részt, valamint Kásler Miklós arra adott reakcióját, miszerint nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt.

Közlik azt is, hogy a sorshúzást csak akkor használják, amikor a lefektetett etikai elvek mentén, szakmai szempontok (beleértve pontrendszerek) alapján történő priorizálást követően is azonos kilátásokkal rendelkező páciensek közül kell választani.

A kamara szerint azért fontos egy ilyen jellegű protokoll, hogy tiszta, és helyes irányelvek mentén tudjanak életeket menteni, és az erőforrások elégtelensége esetén levegyék kollégáik válláról azt az erkölcsi és pszichés terhelést, melyet korábban elképzelni sem tudtak.

A Magyar Orvosi Kamara annak örülne, ha az ajánlást egyszer sem kellene alkalmazni, mert az egészségügy dolgozói erejüket megfeszítve és életüket kockáztatva azon dolgoznak, hogy az elérhető legjobbat hozzák ki abból a helyzetből, amivel szembe kerültek. Az etikai ajánlás ebben nyújt segítséget, és célja az egészségügybe vetett közbizalom megerősítése, szögezik le.

telex.hu

Kapcsolódó cikkek