Úgy neveztek ki új intézetvezetőt az SZFE-n, hogy az oktatók és a diákok nem is tudtak róla

Megosztás

Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjévé – írja a Hvg egy birtokába került levélre hivatkozva.

Sára kinevezéséről az egyetem oktatói csak egy nekik küldött levél aláírásából értesültek. Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozíciójáról. A levélben egyébként „személyes megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat.


A hallgatókat tényleg nem tájékoztatták a kinevezésről – erről beszélt a Telexnek Szurdi Panna, a hallgatók kommunikációs munkacsoportjának képviselője. Szerintük a kinevezés jogszerűtlen intézkedésnek tekinthető, mert csak rektori feladatokat ellátó személy nevezheti ki az intézetvezetőket, és csak az lehet rektori feladatokat ellátó személy, akit demokratikusan, pályázat útján, az oktatói közösségből választ meg az egyetem közössége, a szenátuson keresztül.

“Ezek az intézkedések nem csak azért problematikusak, mert a fenntartót és az általa megbízott személyeket az átalakítási folyamat elleni tiltakozásunk velejárójaként és a helyzetet lehetővé tévő törvény alkotmányellenes volta miatt nem ismerjük el, hanem azért is, mert a rektorhelyettesi kinevezések módja a Nemzeti felsőoktatási törvénybe ütközik – minden döntés, amit ennek ellenére hoznak, például egy intézetvezető megbízása, jogszerűtlen”.

– közölték.

telex.hu

Kapcsolódó cikkek