Piros lap a miskolci és a borsodi médiáknak

Megosztás

Az idén októberben indult Miskolc Unplugged nevű podcast (azaz rádióadás-szerű, de visszahallgatható tartalom) legújabb, negyedik adásában a szerző a helyi újságokat és portálokat vette górcső alá.

A műsorban Ádám – aki a podcast kitalálója, írója és hangja is egyben – elég markáns véleménnyel van a miskolci médiapiacról. Gyakorlatilag nincs olyan sajtótermék, amelyet ne bírált volna valamiért, persze az okok kiadónként egészen különbözőek.

Miért sorvadt el a miskolci média? Mik a jelenlegi médiaviszonyok Miskolcon? Ki számára előnyös ez a berendezkedés és kik a kárvallottjai? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon?

– ezekkel a kérdésekkel, témakörökkel indul a legújabb műsor, és igyekszik is mindenre választ adni.

A 35 perces adás apropója az a bejelentés, hogy a Városháza megszakít minden kapcsolatot a Mediaworks kiadványaival. Ennek kapcsán a szerző sorra veszi a már megszűnt és a jelenlegi médiapiaci szereplőket egytől-egyig. Az Északot és a Boont például a kormány befolyásoltsága miatt támadja, a Minapot azért, mert a “mindenkori önkormányzat szócsöve”, de természetesen minket se felejtett ki a felsorolásból.

Az adás konklúziója, hogy mivel – szubjektív véleménye szerint- teljesen megszűnik a független sajtó, az állampolgárok nem jutnak hozzá hírekhez, csak propagandához.

A szerző szerint:

Az emberek nagyon rosszul járnak azzal, hogy a politika tulajdonolja és befolyásolja a lapokat, azaz médiamogult játszik. Az olvasók, nézők, hallgatók ugyanis innentől kezdve teljesen és totálisan, kizárólag a politika tolmácsolásában és előadásában fognak hozzájutni a helyi hírekhez. Nem lesz többé újságírás, véleménycikk, elfogulatlan és független narratíva, oknyomozás.

– fogalmazta meg aggodalmát Ádám.

A szubjekítv górcső alá vont miskolci médiumokról szóló adást bárki meghallgathatja a Miskolc Unplugged weboldalán, illetve az ott megjelölt platformokon.

Kapcsolódó cikkek