Orbán az uniós vétó magyarázatába is belekeverte a migránsozást

Megosztás

Nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel, amiben az Európai Unió költségvetésének, illetve a helyreállítási alapnak megvétózását magyarázza. Ebben a kormányfő felidézi: a magyar kormány már a 2020. júliusi európai uniós csúcson megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot.

Orbán úgy véli, Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki “beengedi a migránsokat”. Állítása szerint a jelenlegi javaslat elfogadása után nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, a migrációt ellenző országokat pedig költségvetési eszközökkel megzsarolhatnák.

A miniszterelnök szerint Magyarország a vita során mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére – teszi hozzá –, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek.

Elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak

– fogalmaz a kormányfő. Úgy folytatja, Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak. A mai kormánypárt vezetői azok, akik “kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben”.

Orbán szerint a bevándorlási viták közben vált a jogállamra hivatkozás jogi helyett “politikai és ideológiai eszközzé”. Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapacsolása – teszi hozzá. Álláspontja szerint bármely új tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a Szerződések egyhangú módosításával lehetséges.

November 5-én Varga Judit igazságügyi miniszter, három nappal később pedig Orbán Viktor közölte, hogy a kormány kész megvétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben ehhez a feltételhez kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. A kérdés hétfőn a tagországok uniós nagyköveteinek brüsszeli tanácskozásán jött elő, majd pedig a miniszterelnök levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arról: vétózni fog Magyarország nevében.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek