A magyarok jelentős része nem oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával

Megosztás

Világszinten is kiemelkedő itthon a védőoltás elutasítottsága.

A magyarok túlnyomó része biztosan nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával, derült ki az Euronews kutatásából. Az Opinio által 1231 fős mintán végzett reprezentatív felmérés eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna. 47 százalék egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36 százalék pedig még nem döntötte el.

Ez a fokú bizalmatlanság világszinten is kiemelkedő. A Nature magazinban október végén megjelent, a föld lakosait reprezentáló felmérésből az derült ki, hogy a bolygó lakosságának több mint 60 százaléka kérné az oltást, ha az elérhetővé válna, tizennégy százalék nem tudja és mindössze mintegy tizenöt százalék mondta azt, hogy biztosan nem kérne vakcinát.

A magyarországi felmérésből az is kiderült, hogy az oltást választók milyen arányban fogadják el a különböző országokban készült vakcinát. A legtöbb megkérdezett egy Magyarországon gyártott védőoltást választana, valamivel kevesebben kérnének az amerikai fejlesztésű vakcinából, a magyar kormány által megrendelt orosz gyártmányú oltószert viszont egyértelműen elutasítják, a megkérdezettek mindössze 7 százaléka oltatná be ezzel magát, és ennél is kevesebben, mindössze 4 százalék kérne a kínai vakcinából.

hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek