Arizonában is Joe Biden nyert

Megosztás

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megnyerte a választást a csatatérállamnak számító Arizonában, ahol 1996 óta nem győzött demokrata párti elnökjelölt.

Az NBC, a CBS, az ABC és a CNN tévécsatorna csütörtöki tájékoztatása szerint Biden több mint 11 ezer szavazattal győzött ellenfele, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök felett. A demokrata elnökjelölt így további 11 elektor támogatására számíthat. Biden mindössze a második demokrata politikus az elmúlt hetven évben, akinek sikerült megszereznie a hagyományosan republikánus szavazóbázisnak számító Arizonát.

A demokrata elnökjelöltnek eddig 290 elektori szavazata van. Az amerikai elnökválasztás megnyeréséhez 270 szavazat megszerzése szükséges. Az új elnök jövő január 20-án veszi át a posztot elődjétől.

Biden országosan körülbelül 5,3 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, így 3,4 százalékos előnye van republikánus ellenfelével szemben.

Már csak két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét: Észak-Karolinában és Georgiában. Előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Kapcsolódó cikkek