Szelekt :) – Szelektálj! címmel indítanak szelektív hulladékgyűjtési pályázatot Miskolcon

Megosztás

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetét november végén, 21-29. között rendezik meg az Európai Unióban, amellyel a szervezők a hulladékok csökkentésére, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra hívják fel a figyelmet. A kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb program missziója, hogy megszólítsa az embereket, és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére, nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Ez remek lehetőség közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek és intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére.

Napjainkban világossá vált, hogy a környezettudatos gondolkodásmód kialakítását, a társadalomért felelős szemléletmód formálását minél fiatalabb korban és minél szélesebb körben érdemes elkezdeni és elvégezni. A környezettudatos magatartásformák kialakításánál kiemelkedő jelentősége van az iskolai környezet példamutatásának, ezért fontos a szelektív hulladékgyűjtés oktatási intézményekben történő bevezetése.

Ennek elősegítése érdekében a MiReHu Nonprofit Kft. – mint Miskolcon hulladékgazdálkodási közszolgáltatást alvállalkozóként is ellátó önkormányzati tulajdonú vállalkozás –, pályázatot hirdet miskolci alap és középfokú oktatási intézmények részére belső szelektív hulladékgyűjtő edényzet beszerzésére, melyre az iskolák 2020.november 21-29. között, a Hulladékcsökkentési Héten jelentkezhetnek.

A Minap riportja

A pályázati lehetőség fontos célkitűzése, hogy a nyertes iskolák ne csak szelektív gyűjtőedényekkel legyenek gazdagabbak, hanem ezen keresztül a gyermekek környezettudatossága, felelős gondolkodása is erősödjön.

A programra kívánja felhívni a figyelmet a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata is, mint a MiReHu Nonprofit Kft. legnagyobb tulajdonosa, példát mutatva az oktatási intézményeknek azzal, hogy a Polgármesteri Hivatalban 100 szelektív hulladékgyűjtő pontot létesít, melyhez szintén a MiReHu Nonprofit Kft. biztosítja az edényeket.

A Polgármesteri Hivatalban jelenleg is működik szelektív hulladékgyűjtés, mely az új edényekkel egy egységes rendszerben tud megvalósulni.

Az átadásra kerülő edények beszerzését hosszas piackutatás előzte meg, mivel a kiválasztásnál fontos szempont volt az eszközök egyszerű tisztán tartása és strapabírósága is. A kiválasztott gyűjtőedény 42 literes, alapanyaga polipropilén,keményműanyag, ami 100 %-ban újrahasznosítható. Kompakt méretéből adódóan önállóan, de gyűjtőszigetbe csoportosítva is kiválóan alkalmazható az intézményi szelektív hulladékgyűjtésben. Mivel Miskolcon a csomagolási hulladékok gyűjtése (papír, műanyag, fém) egy gyűjtőedényes rendszerben történik, így az önkormányzat és az oktatási intézmények eszközeit is ehhez a rendszerhez igazodva feliratozták.

A helyes hulladékgyűjtés támogatásáraa gyűjtőedényekethangulatjeles matricával látta el a MiReHu Nonprofit Kft. Innen kapta a nevét a program is: Szelekt😊 – Szelektálj!

Kapcsolódó cikkek