Előválasztásra voksolnak az ellenzéki szavazók

Megosztás

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki szavazók döntő többsége inkább maga döntenének a pártok helyett Orbán Viktor kihívójáról.

Az IDEA Intézet egy hónapja készített közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki szavazók 93 százaléka támogatja, hogy előválasztáson dőljön el, ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt. A témáról 2000 főt kérdeztek – írta az Index.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy az ellenzéki érzelmű szavazók támogatják az előválasztás koncepcióját, annak ellenére is, hogy korábban ez kevés helyen valósult meg az országban. A tavaly őszi önkormányzati választások előtt mindössze néhány alkalommal választották ki így a közös jelölteket, legtöbbször a pártok megállapodása alapján dőlt el, kik lesznek az indulók. Viszont ott, ahol korábban előválasztást tartottak, végül sikert arattak az ellenzéki pártok.

A főpolgármester-választás előtt ilyen metódussal álltak be végül a pártok Karácsony Gergely mögé, ahogy Ferencvárosban is így sikerült közös polgármesterjelöltet választani Baranyi Krisztina személyében.

A fideszes Borkai Zsolt lemondása után ugyan Győrben is felvetődött a Momentum és a DK részéről, hogy így válasszák ki a közös polgármesterjelöltet, de végül a pártok tárgyalóasztalnál állapodtak meg, így mindannyian az MSZP-s Pollreisz Balázs mögé álltak, akinek végül nem sikerült legyőzni a kormánypártok által támogatott Dézsi Csaba Andrást.

Kapcsolódó cikkek