Nőhet a bírság a bolti maszkviselés elmulasztásánál

Megosztás

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy kezdeményezték a kormánynál, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az ezzel kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőket sújtó bírságösszegek alsó, jelenleg ötezer forintos határát.

Teljes mértékben helyesnek és támogatandónak nevezte a kormány szándékát a maszkviselés ellenőrzésének szigorítására vonatkozóan, mivel a járványügyi helyzet mostanra drámaivá vált. Vámos György szerint a kereskedőknek alapvető érdekük, hogy folyamatosan biztonságos körülmények között bonyolódjon a hétről hétre erősödő év végi szezon az üzletekben, mérettől függetlenül, viszont nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért látványos előrelépést hozhat, hogy a büntetési összeg elrettentő erejű emelése még nagyobb figyelemre készteti majd a vásárlót.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy nem a bírságolás a cél, ezért nem azt javasolják, hogy már a legenyhébb esetekben is pénzt fizettessenek, hanem azt, hogy a bírságolásra eddig is alapot adó helyzetekben markánsan emelkedjen az alapösszeg.

Kapcsolódó cikkek