30 éve indult a taxisblokád – tíz éve pedig a NER

Megosztás

Harminc évvel ezelőtt, ezen a napon, október 26-án kezdődött a taxisblokád. Őszinte lázadás vagy támadás volt az új magyar demokrácia ellen? Máig megválaszolatlan a kérdés.

A taxisblokád a magyarországi benzináremelés elleni tüntetés volt, melynek során több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra az ország több települését. A blokád ideje alatt csak a tűzoltók, a mentők, valamint az országból kivonuló szovjet csapatok közlekedhettek zavartalanul. Ez volt a demokratikus Magyarország első igazi nagy tömegtüntetése. Október 26-án az ország főútjain, a nagyobb városokban szinte teljes volt a blokád, a határokon állt a forgalom.

Az elégedetlenségi mozgalomba bekapcsolódtak a pártok is: az ellenzékben lévő SZDSZ politikusai a barikádokon szónokoltak, az MDF pedig a kormány melletti szimpátiatüntetést szervezett. Az ellenzékben lévő Fidesz frakcióvezetője, Orbán Viktor a háromnapos válság után a parlamentben elmondott beszédében úgy fogalmazott: hazudott a kormány, mivel még a bejelentés előtt is tagadta, hogy áremelésre készül.

Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este 65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra emelkedett a normálbenzin ára literenként. Az áremelést az öbölháború miatti olajár-növekedés és a szovjet olajszállítás akadozása okozta. A tiltakozó mozgalom október 28-án az Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti kompromisszumos megállapodással ért véget.

A fenti eseményekkel állította párhuzamba Schiffer András a NER tíz évvel ezelőtti létrejöttét – erről egy Facebook-posztban emlékezett meg a politikus:

Forrás: Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek