Sokszorosára nőttek az online visszaélések a koronavírus-járvány alatt

Megosztás

Sokszorosára nőtt az online visszaélések száma a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén időszak alatt. A digitális oktatás, illetve a távmunka miatt drasztikusan emelkedett az online felhasználók száma. Az otthoni wifin pedig nincs feltétlenül jól beállítva a tűzfal.

Pénzszerzés és adatlopás a hekkerek fő célja – a megtévesztő üzenetekben pedig főleg a kíváncsiságára és a félelemre építenek. A járvány kezdetekor a Google naponta több millió megtévesztő e-mailt tiltott le – a csatolmánnyal ellátott „tájékoztatóleveleket” gyakran a WHO nevében küldték ki.

„Ez a módszer magyarosodott – ahogy teltek múltak a hetek, megjelentek a magyar nyelvű kiberbűnözői támadástípusok is, amikor mondjuk az országos tisztifőorvosasszonynak a nevével kezdtek el visszaélni és ilyen leveleket küldtek ki Müller Cecília nevében. Teljesen úgy nézett ki a levél, mintha a nemzeti Népegészségügyi Központ kommunikálna velünk, de valójában ezek csalások voltak”

– mondta Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet kommunikációs munkatársa az Euronews-nak.


A koronavírus-járvány alatt a kórházak is a kiberbűnözők célpontjává váltak – hiszen az egészségügyi intézmények több szempontból is függnek a digitális technológiától. A kórházakat leggyakrabban zsarolóvírussal támadták.

Kapcsolódó cikkek