Még akár nyomozás is indulhat Mészáros Lőrincék válópere kapcsán

Megosztás

Polt Pétertől akarta megtudni a Demokratikus Koalíció egyik képviselője, hogy miért zárták le a bíróság épületét Mészáros Lőrinc és felesége válóperének tárgyalásakor. A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a kérdést.

A legfőbb ügyésznek Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést a Mészáros Lőrinc válóperekor a bíróságon történtekkel kapcsolatban. A politikus sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a tárgyalás idejére az egész Budai Központi Kerületi Bíróság épületét – a be- és kilépést még az ott dolgozó hivatalos személyek és az idézettek számára is megtiltva – hermetikusan lezárták.

Arató szerint, ha ez igaz, akkor több, jogállamban megengedhetetlen jogsértést is megvalósulhatott.

Egy nem közszereplő, nem védett hivatalos személy, egy magánszemély ügye miatt lezárni egy közpénzből és közérdek ellátására hivatott közintézményt felvetheti azt a kérdést, hogy milyen konkrét jogalapon, kinek, milyen utasítása vagy rendelkezése alapján, milyen jogszabályi rendelkezésre hivatkozva korlátozták az ott dolgozók és az oda ki- és belépni szándékozó, valamint az ott tartózkodó személyek szabad mozgását, késleltették, vagy akadályozták meg őket a hivatalos ügyeik intézésében

– írta.

A képviselő szerint felvetődhet az ügyben személyi szabadság megsértésének a gyanúja, de ha egy hivatalos személy rendelte el a korlátozásokat, akkor akár a hivatali visszaélés gyanúja is. Azt is hozzátette, hogy fontos lenne tudni, kik, milyen alapon, okból és jogszabályra hivatkozva korlátozták a független igazságszolgáltatás működését.

Polt Pétertől azt akarta megtudni Arató, hogy vizsgálja-e az ügyészség az intézkedések jogszerűségét, illetve indult-e nyomozás az ügyben.

A legfőbb ügyész azt válaszolta az ellenzéki képviselőnek, hogy a kérdését feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította, ott fog eldőlni, hogy indul-e nyomozás az ügyben.

Szeptember 16-án volt Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla válóperének első tárgyalása. A házaspár szeptember 4-én, az MTI-n keresztül kiadott közleményben jelentette be, hogy „kezdeményezik a bíróságnál a házasság egyezséggel történő lezárását”. Azt írták, hogy erről teljes egyetértésben határoztak, és a váláshoz szükséges döntésekben nem volt köztük vita.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek