Egészségügyi szakértő: Orbán csak azért emeli az orvosok bérét, mert fél az egészségügy összeomlásától

Megosztás

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő úgy látja, Orbán Viktor csak azért egyezett meg a Magyar Orvosi Kamarával az orvosok béremeléséről, mert attól tart, hogy összeomolhat az egészségügyi rendszer – írta a 24.hu.

A szakember az ATV Híradónak elárulta: szerinte ez a félelem nem indokolt, mert egyelőre nincs annyi beteg, „de miután meghagyták Káslerék kezében és a jelenlegi kormányzati járványkezelés kezében a járványügyi döntéseket, képesek olyan káoszt csinálni a rendben is, ami pillanatok alatt képes összedönteni a rendszert”.

Kunetz szerint amennyiben a járványkezelés mégis összeomlana, az orvosokra lehet majd mutatni, hogy ez az ő hibájuk ellenére annak, hogy a kormány egy látványos gesztussal teljesítette a kéréseiket.

Közben nyílt levélben fordult az egészségügyi szakdolgozói kamara az orvoskamarához

Az orvoskamarához intézett nyílt levélben fejezte ki csalódottságát az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).

Ezidáig azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük az egészségügyi dolgozó kollégáinkat. Most sajnos csalódottságunknak kell hangot adni. Reméljük, a Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal velünk, nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában

  • olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban.

Emlékeztettek arra, hogy a törvénytervezet véleményezésére mindössze négy órája volt a köztestületüknek, amely a dokumentumot nem támogatta.

Hozzátették, az elutasítás oka alapvetően nem a törvény mellékletében megjelentetett orvosi bértábla, hanem a joganyagban leírt elvárások, követelmények, amelyek szerintük a szakdolgozók számára előnytelen helyzetet vetítenek előre, és kedvezőtlen hatást gyakorolnak az egészségügyi ellátórendszer számos területére, bizonytalanná téve a betegellátást.

Balogh Zoltán MESZK-elnök az orvosi kamara elnökének, Kincses Gyulának címzett nyílt levélben azt írta, olyan jelentős módosítások találhatóak a jogviszonyra vonatkozóan, amelyek alapjaiban változtatják meg a szakdolgozók foglalkoztatásának gyakorlatát.

Félő, hogy ezek a szakdolgozói humánerőforrás-hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

A magyar szakdolgozói kar jelentős része másod-, sőt harmadállás együttes fenntartásával tudja biztosítani azt az anyagi biztonságot, amit jogosan követeltek együtt a korábbi tárgyalásokon – tette hozzá.

A MESZK úgy véli, a bérrendezés ilyen egyoldalú formában és ütemezésben – a foglalkoztatás korlátozásokkal kiegészítve – tömeges megélhetési nehézségeket, pályaelhagyást, sőt országelhagyást eredményezhet.

Kiemelték: a hazai ellátórendszer fenntartása, valamint a koronavírus-járvány leküzdése nemcsak a magyar orvosok helytállásának köszönhető, hanem valamennyi egészségügyi dolgozónak és a szociális ellátásban dolgozóknak.

A kamara szerint az egészségügyi szakdolgozók rendkívül méltánytalan helyzetbe kerülhetnek, ha egyeztetés nélkül 2021-ben megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyuk.

Kapcsolódó cikkek