Ez vár minden országra? Ukrajna 15 év múlva nem tud majd nyugdíjat fizetni

Megosztás

Szomszédunk mindössze 15 év múlva olyan helyzetbe kerl, hogy nem fog rendelkezni elég anyagi forrással a nyugdíjak kifizetéséhez – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Lvivi Műszaki Egyetem hallgatóinak tartott előadásán.
A politikus elmondása alapján a jövőbeni demográfiai helyzet miatt kétszer annyi nyugdíjas lesz az országban, mint munkaképes polgár – számolt be az ukrán Obozrevatel hírportál.

Véleménye szerint a nyugdíjasok védelmének érdekében duplájára kellene emelni az adókat, viszont ebbe a munkáltatók nem fognak beleegyezni.

A kormányfő szavai alapján 2021-ben a Miniszteri Kabinet bevezetné Ukrajnában a magánnyugdíj pénztárt, ahol a jövedelemmel arányosan gyűlne a munkavállaló megtakarítása, így az államnak a későbbiekben csak egy alacsony összegű szociális nyugdíjat kellene fizetnie.

Ukrajna korábbi szociálpolitikai minisztere Andrei Reva viszont “halva született” ötletnek nevezte a kormány elképzelését. Szerinte semmilyen garancia nincs arra, hogy az ukránok nyugdíjmegtakarítása biztosan megmarad, és a munkaviszony alatt növekedni fog.

Kapcsolódó cikkek